Kunstcollectie Fred Matthijs

Kunstcollectie Fred Matthijs

  • - Maandag 25 januari 2016

De collectie ligt opgeslagen op een grote boerderijzolder. Bedekt met karton, plastic en vooral ook stof, liggen de bijzondere werken van Matthijs te wachten op een mooie plek aan de muur.

Fred Matthijs was een zeer gevoelig kunstenaar die meerdere malen in zijn carrière geblokkeerd raakte, waardoor hij niet meer kon schilderen. In de loop der jaren heeft hij geëxposeerd in galerieën als Signe in Heerlen, Hof van Oensel, Het Generaalshuis in Maastricht en in het museum Bommel van Dam in Venlo. Het echtpaar van Bommel van Dam was zeer gecharmeerd van deze kunstenaar en zijn werk. Ooit exposeerde hij samen met grote namen als Lucebert, Bram Bogart, Lei Molin en Armando.

De verkoop van zijn kunst verliep moeizaam, tot het moment dat hij zijn stijl veranderde in abstracten in de jaren '80. Daardoor kreeg hij vele opdrachten en uitnodigingen, echter Matthijs kon de druk niet aan en stopte met het maken van dit soort werk. Iets wat velen niet konden begrijpen. De armoede sloeg toe en hij kon zijn huur niet meer betalen. Er ontstonden achterstanden in betaling en hij besluit om te vertrekken. Als onderpand laat hij zijn kunst en een map vol documentatie achter.

Fred Matthijs overleed in 2012 in Geleen. Zijn kunst is de stille getuige van zijn gevecht met het leven.

In deze collectie zitten veel juweeltjes die aandacht verdienen. Via onze veilingen willen wij zijn kunstwerken alsnog een waardige plek bezorgen.

1Limburg en de kranten De Limburger/Limburgs Dagblad schenken aandacht aan deze kunstenaar.

Categorieën

Volg ons op Facebook